07.06.2005 Woningbouwproject ADH

Nieuwbouw

Ham-Kwaadmechelen

Woningbouwproject: zes appartementen & twee rijwoningen.
Er werd ons gevraagd een gebouw te ontwikkelen in Kwaadmechelen, deelgemeente van Ham, met als programma enkele woongelegenheden en een handelsruimte op het gelijkvloers. De woningen, variërend van oppervlakte, zijn zo veel mogelijk rechtstreeks vanaf de straat toegankelijk en hebben elk een private buitenruimte aan de binnenkoer.
Het perceel is gelegen op de hoek van de Heidestraat met de Lindenstraat, deze straten zijn zeer verschillend van karakter: de Heidestraat is een drukke gewestweg en de Lindenstraat is een smalle straat voor lokaal verkeer. De huurwoningen werden gesitueerd aan de rustige Lindenstraat.
Het ontwerp werd bepaald door de context: het gebouw bestaat uit twee delen, een deel met zadeldak aan de Heidestraat en een kleiner deel met plat dak aan de Lindenstraat. De twee delen zijn vormelijk met elkaar verbonden zodat er een harmonieuze overgang ontstaat van hoog naar laag. De smalle opening tussen de twee volumes geeft een interessant perspectief, tevens kan men door de smalle steeg naar de ruimte achter het gebouw doorsteken of men kan er de trap nemen naar de twee appartementen boven de handelsruimte.