21.09.2015 Woning GLDNVL

Renovatie

Antwerpen-Berchem

Het huis genaamd “De leeuw van Waterloo” is gelegen in Zurenborg, vlakbij de Cogels-Osylei. Het betreft een zwaar verwaarloosd en verminkt pand in art-nouveau stijl. In de helft van de vorige eeuw werd de etalage van een beenhouwer gesloopt ten behoeve van een benzinestation, deze ingreep heeft op het gelijkvloers de oorspronkelijke structuur en gevel volledig weggevaagd. AG VESPA heeft ons gevraagd om de renovatie van het pand te begeleiden, in eerste instantie de zeer dringende gevelrestauratie, daarna de volledige herbestemming en renovatie tot woning.
Na grondig archiefonderzoek werden er geen originele plannen of foto’s teruggevonden, ondermeer daarom wenste sc-a te opteren voor een hedendaagse ingreep. Onderaan, de plint wordt een nieuwe gevel geconstrueerd met staal en baksteen. De bovenbouw wordt grondig gerenoveerd en van een dakterras voorzien.