08.09.2015 Woningen SLDR

Renovatie

Antwerpen

Renovatie van drie rijwoningen.

De renovatie van de woning kadert in het krottenbeleid van de Stad Antwerpen (AG VESPA). Door middel van het valoriseren van oude woningen in de zgn. achtergestelde buurten hoopt de stad een voorbeeld te geven aan de andere bewoners opdat ook zij hun woningen zouden renoveren. Het project kadert ook in de strijd tegen de huisjesmelkerij.
Drie semi-identieke woningen, feitelijk in een rij van vier worden ge-upgraded naar hedendaags wooncomfort. De percelen zijn extreem smal (4m), waardoor het aanbieden van extra ruimtelijkheid in de lengte moet worden gezocht. Alle aanbouwsels worden gesloopt, in de plaats daarvan wordt een nieuwe leefruimte geplaatst. Op de scheidslijn tussen oud en nieuwe werd een lichtschacht ingetekend, deze wordt extreem benadrukt door het doortrekken naar de eerste verdieping. De lichtschacht wordt als het ware een schakelpunt tussen voor- en achterbouw waarin ook de trap naar de eerste verdieping wordt opgenomen. De eerste verdieping wordt door middel van de vide ruimtelijk verbonden met het gelijkvloers. De tuinen worden opgevat als patio’s waardoor de lengte van het perceel extra geaccentueerd wordt.

AG VESPA
foto’s: Anja Van Eetveldt